Bereken uw tarief
Bereken uw tarief

Pandrecht

Van CV-ketel tot levensverzekering

Het hypotheekrecht kan alleen worden gevestigd op een registergoed; dat is een onroerende zaak (huis, grond), een teboekgesteld schip of vliegtuig.

Pandrecht op CV-ketel, keukenblok, etc.
De gemiddelde woning ontleent echter voor een niet onbelangrijk deel haar waarde aan de vele voorzieningen die erin zijn aangebracht. Denkt u maar aan de verwarmingsketel, verwarmingsradiatoren, wastafels, keukenblok, inbouwapparatuur en dergelijke. Het bijzondere van deze zaken is echter dat ze niet onlosmakelijk aan uw woning zijn verbonden. Een beetje klusser heeft alle zaken er in een dagje uit. Ze zitten immers maar vast met een paar schroeven en bouten. Hak- en breekwerk is in de regel niet noodzakelijk. Uw woning blijft overeind staan, ook al zijn deze zaken eruit verwijderd.

Het bijzondere is nu dat deze zaken onder het hypotheekrecht vallen, zolang zij onderdeel uitmaken van uw woning, maar daar niet meer onder vallen zodra zij daaruit zijn verwijderd. Het moge duidelijk zijn dat de meeste woningen zonder deze voorzieningen echter een stuk minder waard zullen zijn. Vandaar dat de bank ook grip zal willen hebben op al deze zaken. Daartoe wordt als eis gesteld dat de hypotheekgever ook een pandrecht vestigt op al die zaken die bij de woning horen, maar eenvoudig daaruit te verwijderen zijn.

In die zin zou je het pandrecht als een verlengstuk van de hypotheek kunnen beschouwen.

Pandrecht op rechten
Ook wordt er in de regel een pandrecht verlangd op bepaalde rechten, zoals de verzekeringsuitkeringen. Brandt uw woning af en krijgt u recht op een verzekeringsuitkering, dan gaan de rechten op die uitkering automatisch over op de bank. Zo kan er ook een pandrecht worden gevestigd op rechten uit bijvoorbeeld subsidieregelingen.

Pandrecht op levensverzekeringen
Tot slot wordt met enige regelmaat een pandrecht gevestigd op levensverzekeringen die de geldleners hebben afgesloten om de hypotheekschuld mee af te kunnen lossen in het geval dat één van hen overlijdt.

Mocht deze situatie zich bij u voordoen, dan raden wij u dringend aan om onze pagina over de levensverzekering te lezen.